Idylliskt och historiskt
Stensjö by ligger 2 km från E22, en mil norr om Oskarshamn i Småland. Miljön är ett fantastiskt exempel på hur man kan bevara en traditionell bondgård och odlingslandskapet runt den.
Miljön känns igen från flera av Astrid Lindgrens populäraste filmer, t ex Emil i Lönneberga och Barnen i Bullerbyn. Flera scener är tagna direkt i byn eller på vägarna kring byn.
Byn är ett populärt utflyktsmål med fina vandringsleder och anslutning till Ostkustleden. Ta med matsäckskorgen och gör ett besök!
I en broschyr från Vitterhetsakademien, som förvaltar byn och står för dess skötsel, beskrivs Stensjö by så här:
I Stensjö by, Döderhults socken i Småland, möter bilden av det svenska landskapet i våra hjärtan, så som det kunde se ut ännu vid seklets början. Klungan av rödmålade hus ligger i ett ljust, öppet landskap, med vindlande smala grusvägar och kilometervis med gärdesgårdar.
Stensjö var ursprungligen namnet på en gård, som finns omnämnd i handlingar redan år 1351. Byn växte fram under 1700-talet och var som störst under 1800-talet. Men byn drabbades av samma öde som så många andra i fattiga och karga bygder. Lönsamheten minskade, och 1945 lades jordbruket ner.
1960 förvärvades Stensjö by av Vitterhetsakademien. Husen hade då börjat förfalla och landskapet var igenväxt. Under en följd av år restaurerades både husen och det gamla kulturlandskapet. Avsikten är att bevara en gammal småländsk by med det omgivande landskapet i hävd. Här ska man kunna se de förutsättningar som gällde för så många skogshemmans försörjning och den landskapsbild som för många är sinnebilden av det typiskt svenska. Byar som Stensjö är sedan länge bortrationaliserade och kan inte existera annat än som kulturreservat med ekonomiskt stöd och speciell skötsel.
Ett odlingslandskap som detta är produkten av vad som en gång i tiden var ett praktiskt-ekonomiskt utnyttjande av markens lokala naturliga förutsättningar. På köpet fick man många ovärderliga skönhetsvärden som en biprodukt.
Återigen öppnar sig kring byn en krans av ljusa hävdade marker, som förr kännetecknade bondens landskap. De vidsträckta hagmarkerna används för betesgång av nötboskap och får. Gärdesgårdarna löper kors och tvärs genom landskapet. Undan för undan har allt fler av de små åkerlappar som hörde till byns jordbruk åter tagits i bruk. Det sker med moderna redskap, men med en anpassning till gammalt brukningssätt. Jorden i Stensjö har också speciella ekologiska förutsättningar, eftersom här aldrig har använts konstgödning eller kemiska preparat mot ogräs och sly.
Byklungan med sina många byggnader har ett ålderdomligt utseende, då det inte skedde någon utflyttning vid laga skiftet. Byggnaderna är en viktig miljöfaktor i landskapet. De används praktiskt i verksamheten och är inte öppna för besökare.
Välkomna hit att ströva i byn och dess omgivningar! Vi ber er bara att tänka på brandfaran – både inne i byn och ute i markerna – och att ni inte får bryta blommor eller kvistar, släppa hunden lös eller lämna grindar öppna.
KUNGLIGA VITTERHETS HISTORIE och ANTIKVITETS AKADEMIEN
En hyllning till Oskarshamns störste bildskapare från:
Kajsa Brundin
Barn- och
ungdoms-
psykoanalytikerna